"Zöld lábnyom" elv

A TerraSol és szlovén testvércége, a VentusSol megújuló energiát hasznosító rendszerek forgalmazásával teremt zöld utat a jövőbe.

"Az ökológiai lábnyom egy adott ország hasznos mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási területének arányát veti össze az ország fogyasztásával. Így ki lehet számolni, hogy az országnak mennyi ökológiai erőforrásra van szüksége ahhoz, hogy megtermelje az általa felhasznált javakat és elhelyezze a hulladékát. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra vagy vállalkozásokra is."

Minden emberi tevékenység használ földterületeket, vagy halászati területeket. Az ökológiai lábnyom ezen területek összessége, s hat különböző tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő lábnyom, halászati lábnyom, szántó lábnyom, beépített területek.

A fenti adatokból következik az ökológiai lábnyom mérete.

1961-ben az egy főre eső ökológiai lábnyom még csak 0.88 hektár volt, ez napjainkra már elérte a 2.2 hektárt. Magyarország ökológiai lábnyoma 3.7 hektár. A Földön minden emberre csak 1.8 hektár terület jut - ez az érték is mutatja, hogy több erőforrást használunk és több hulladékot termelünk, mint azt a fenntartható fejlődés elve szerint tehetnénk.

Az ökológiai lábnyom-elemzéseket több szempontból is bírálták, ezért a modelleket folyamatosan finomítják. Még így is, az elemzések inkább tekintendőek jelzésértékűnek, mint a fenntarthatóság pontos mérőszámának. Az ökológiai lábnyom elsődleges célja emiatt leginkább az erőforrástakarékosság tudatosítása és a figyelem felkeltése az iparosodott országokban.

Manapság a téma nagyon aktuális: a szívszorító adatok cselekvésre sarkallnak. Sokan - velünk együtt - törik a fejüket, hogy kis léptékben mit lehet tenni környezetünk egészségéért. Építőanyaggal foglalkozó cégként számunkra kézenfekvő volt, hogy forgalmazott termékeink között minél több olyan legyen, amely alternatívát nyújthat a Föld megsegítésére. A technológia fejlődésével egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy a zöld energia kifizetődő befektetés. A fokozódó érdeklődés miatt több éve teljesen átálltunk a megújuló energiát hasznosító rendszerek forgalmazására. Termékeink között megtalálhatók napelemek, napkollektorok, szélgenerátorok, valamint a profilunkba illő egyéb kiegészítő rendszerek.

Ez a mi ökológiai lábnyom elvünk: célunk, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk - és az legyen zöld.

Van még egy további oldala a zöld lábnyomhoz való kötődésünknek. Kis cég lévén vérségi és baráti kötelék is fűz egymáshoz, valamint sporttársak is vagyunk. Vannak köztünk tájfutók, küzdősportosok és biciklisek. Mindannyian természetjárók vagyunk és otthagyjuk a lábnyomunkat az erdő talaján. Emiatt számunkra különösen fontos, hogy munkánkban is megfeleljünk az elveinknek, és másokat is hozzásegítsünk ahhoz, hogy helyesen tudjanak cselekedni.

Kapcsolat

TerraSol
H-7625 Pécs, Vince u. 15/B
Tel.: 
+36 72 788 908
Mobil: 
+36 70 266 66 80
E-mail: 
info@terrasol.hu
Megnézi a térképen?
Eddigi összes energiamegtakarítás:  
1266 kW
Összes CO2 megtakarítás:  
4878 kg
Copyright © 2020 TerraSol Kft. Minden jog fenntartva!
crossmenu